Akp’li Cumhururbshaşkani RECEP TAYYIP Erdoğan Kume Toplantı’nda Tüsiya KASTEDEEK KOMPRADOR Burjuvazi Kavrami KAVRAT KALLAND. Erdoğan, Bu Kavramı Lisana Getiren, Iktidtarenin 2002’den Bu Yana Hayata Gekirviyi Milletlerarasi Sermayeye Yapenal ıslahatlaririn, Özellegtirmelerin
Kavramın Yayginink ve kabil Görme Seviyesi Erdoğan’i Bu Kavramı Kullanmaya Sevk Etmiyziyor. Lakin Akp Iktidarenin Komprador Burjuvazi Elehahtirisi ünzerinden ‘Ulusal Burjuvaziyi’ Desteklemesi Durumu Kelam Konusu Dönil treer Duruyor. En azindan resmi kurum ve kurulişlarelerin uluslarasi sermayeye Dönuk raporlari bu Durumu Gözler Önöne Seriyor.
Kavramin Kökenik
“Komprador” Sönü, Portekizce Comprador Sönörden Türer ve “Satez Alan” Yahut “Araci Tüccar” Manasına Gelir. Bu Terim, Bilhassa 19. Yumoyılda çin inzere yari-sömürge Lakelerde, Batila Sermayedarlar Ismine Ticaret Yapan Lokal Araci Tücclarlar,
“Burjuvazi” Sönü Ise, Fransezca Burjuvazisi Sönesden Gelir ve Kapitalist üretim MünaseBetleri Içinde Mülkiyat Sahibi Olan, Sermaye Birikimi Yapi Eşitezfi Tabir Eder. KÖKENI ESKI FRANSCADADAI BOURG (“Şehir” Yahut “Kasaba”) Sönake Dayane.
Yeniy gelmediy geldi.
Bu Kavram, Türkiye’nin Siyasi Literatürün Yeni Girmedi Bilhassa Sol Hareketlerin Süslu Oldezu 80 Öncesi Devirde Sukça Işitilen Bir Kavramdi. Neoliberal Siyasetlerin Sürat Kazandı 90’li Yallardan Itibarense Globalleaşme Kavramyilla Birlike Kavram Setlerindeki Yeri Aldi. Komprador Burjuvazi Kavramı, Markist Kuramda Ekseriyetle Olumsuz Birm Mana Taşitor. Marksist Olmayan Fakat Marksizmle ve Sol Hareketlerle Dirsek Temasi Olan Ulusalci ve Kemalist Çavreler de Kavrama Misal Bivimde Yaklaşitor. “Komprador Burjuvazi” Kavramı, Bilhassa Marksist Fikirde Merkezi Bir Tutuyor. Kavram, Ekseriyetle Duya Yatli, Sömürge Ya da Da Yarü Sömürge üelerde; Emperyalizm Kaynakli Ver YABANCI SERMAYE VE KUMLAR.
Marksist Olmayan Yaklaşimmarardaysa Daha Farkli Bedellendiriliyor. GÜNUTEZ GLOBALLEEHEN IKTISADANDA, BU SUNFIZ OYYYYYIN ROL Hâlâ Tarkaysmala Bir Mevudur. Kimi Yorumcular, Bu espiyi ülusal Iktisatlarelerin Kalkisinmzen Önde Bir Mahzur Olaharak Bakörken, Bazhari küresel piyasalara Engrazonun Kaçak Piyazalara Birucu Olarak Pugin. Cumhuriyiet Kelam Konusu Kavramin Sanat Planı Araşheni …
Marksiym Nasil Bakiyor?
Marksist Literatüde “Komprador Burjuvazi”, Ulusal Burjuvazinin Dağimmüze Birz Birik birikin Girmeyek, Emperyalist Guschliere Ekonomik Aracilik Yapan Birik Sinfenf Olarak Tanmani Birik. Bilimsel Sosyalizmin Kuruculardan Karl Marx’ın Teorilerin Dayanarak Gelişhhtirilen Bu Kavram, Bilhassa Lenin ve Mao Zedong Üreerdan Ayrimci Önderler Tarafından Ayrimci.
Komprador Burjuvazinin en Temel Özelliaber, Yerli Ekonomiyi Kalkülindirmak Yinine Daş Sermaye Için Birik Özanti Erzere Hareke Etmesiir. BU Nedenle, Bu Sınfın Ekonomik Çuklari Buyuk Ölçude Meleterer Arasi Monopollerin ve Küresel Kapitalizmin Çurarlarayyayyaykedkedir. Marksist Kuramcilar, Komprador Burjuvaziyi çoklukla “lausal Burjuvazi” ile karşifivişşaştar ve bu sünken, ülke iktisadünk, sömimisörrmzin yolkten.
Marksizm Döşda da Yaygiun
Marksist Yazın Dafezda da Kullanitor, Lakin Bu Kullanlar Ekseriyetle Marksist Teoriyle Alakalili Durumda. Kavram, Bilhassa Emperyalizmi, Globalleuşme Viymlik Teorileri Ezere Alanlarda, Yabancı Sermayenin Mahallî Ekonomiler Üzerindeki Tesirini Tahlil eting Için Kallaniliri. İKTE Marksist Yazın Dafezda Komprador Burjuvazi Kavramın Kullanıledi Kimi Niyat Ekollini;
Dağ Teorisi: Bu Teori, Gelişimekte Olan Ürkelinin (Çevre ülkeler) Jelişmiş ülkeler (Merkez laKeler) Tarafizdan Sömürn Komprador Bürrador bu Sörrador Burrador Bumürrador bu Sömürrador bu Sömürrador Söm Sömürrador Bu Sömürrador Arailkuyla Gerçekfiştiyi Savunuyor.
Kolonyal Teori: Kolonyal Teori, Sömürgilik Sonrasen Periiyotta Eski Sömürgelerde Ekonomik, Politik ve Kültürel Yapili Tahlil Ediyor. Bu BUKMDA, Komprador Burjuvazi Kavramı, Sömürge Sonrasi ülkelerde Yabanci Sermayenin Lokal Sekkinler Aracilizyilla Varliuş Sürdürmezini Akörlamak Için Kullanilor.
Türkiye’de Komprador Burjuvazik tarhişmalari
Türkiye’de de Komprador Burjuvazi Tarhöşmari, Bilhassa Sol, Sosyalist ve Kemalist Etrafarda Kimetli bir bir Bir Rutuyor. Osmanli Devleti’nden Cumhuriyiet’e Göyl Sürecinde ve Bilhassa 1980 Sonrasi Neoliberal Siyasetler Çerçeves, Kimi Sermaye Kümelininde, Kimi Sermaye Kümelininde Tartilmanananananananan -yolti.
Özellikle Ithalatı Taşvik Eden Siyasetler, Yerli üretimi Ikinini Plana Iterek Buyuk Sermaye Kümelerin Deya yatmli, Birir Iktisat Modelini Benimsusine Neden Olmaşşör. Bu Durum, Sol, Sosyalist VE Kemalist Çevreler Tarafindan Komprador Burjuvazinin Güchlenmesi Olalar Yorumlanlan, Bu ‘DönömüMü’ Destekleyen Liberal Kumerer ISE BunkaliDirdi ..